במהלך חקר התוואי של יציאת מצרים נצרכתי, כמובן, להתעמק בגיאוגרפיה המקראית.
כידוע, קדש היא אחת מהחניות היותר מפורסמות של המסע. אך קדש נזכרת גם בהקשר למקום מגורי אברהם (וַיִּסַּע מִשָּׁם אַבְרָהָם אַרְצָה הַנֶּגֶב וַיֵּשֶׁב בֵּין קָדֵשׁ וּבֵין שׁוּר וַיָּגָר בִּגְרָר) ובהקשר לבריחת הגר. חקירה מעמיקה של הקשרים אלה העלתה חשד שהזיהוי הנוכחי של ארץ גרר שגוי.
בכך נפתחה "תיבת פנדורה", שחקירתה נמשכה כ- 6 שנים: ככל שהתעמקתי בנושא, נוכחתי שהדרך שבה אנו תופסים את הגיאוגרפיה המקראית היא שגוייה לחלוטין, ובכלל זה זיהויים של מקומות הנחשבים כיום כעמודי תווך.
התנגשות מול התפיסות הגיאוגרפיות המקובלות באקדמיה ובציבור הפכה לבלתי נמנעת. חששתי שאם יוטל ספק לגבי עניין זה, עלול הדבר לעורר מחלוקת גם לגבי מחקר יציאת מצרים. כמובן שלא יכולתי לקחת סיכון כזה, ולכן החלטתי להפריד את סוגיית הגיאוגרפיה מסוגיית יציאת מצרים, ולהקדיש לה מסגרת נפרדת ונרחבת.
'הגיאוגרפיה המקראית' היא אנציקלופדיה מקוונת המציגה מידע גיאוגרפי והיסטורי אודות כ- 400 מקומות ואירועים מקראיים.
מכיוון שהמידע מפורט מאוד ועמוס בציטוטים ממקורות עתיקים, הכתובים גם בשפות זרות (ארמית, יוונית, לטינית וערבית), הוא מיועד לבקיאים בתחומי ההיסטוריה או הארכיאולוגיה.
כאן, בפורטל זה, אציג את המידע במאמרים ממוקדים באופן שיאפשר גם לציבור הרחב להכיר את ממצאי המחקר והשלכותיו, וזאת בשפה ברורה ומובנת לכל.
קוראים יקרים,
אחת מהמטרות המרכזיות של פורטל זה היא לשמש כאמצעי קשר ביני וביניכם. הנכם מוזמנים להביע את דעתכם, לשאול שאלות, ללבן סוגיות, ולנהל דיון פתוח, מעמיק ומנומק על כל היבטי הגיאוגרפיה המקראית. כל התגובות יגיעו לידיעתי, ואשתדל להשיב לכולן.
מספר פריטים באתר זה הינם פרי עבודתם של יוצרים שזהותם אינה ידועה.
למרות מאמצים נכבדים למצוא את בעלי היצירות, על מנת לקבל את הסכמתם להצגת יצירותיהם באתר, לא תמיד זה התאפשר.
אנו לא טוענים לזכות כלשהי על פריטים אלה.
במידה והנך הבעלים של פריט כלשהו, וברצונך שזכויותיך יצויינו באתר (או שהפריט לא יוצג כאן כלל), אנא פנה אלינו.
החוש ה-11
חקר יציאת מצרים
הגיאוגרפיה המקראית
הכרונולוגיה המצרית
מי בנה את הפירמידות
כיצד בנו אותן